ANKARA- Kurban Bayramı’nın gelmesiyle
birlikte merdiven altı üreticilerinin yeniden iş başında olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,
“Geçtiğimiz aylarda döviz kurlarının ve
akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artan enflasyon merdiven altı
üretimi artırdı. Hayat pahalılığından faydalanan merdiven altı üreticileri
yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte kalitesiz ve fason ürünleri piyasaya daha
çok sürmeye başladı. Kurban Bayramı için alışveriş yapacak olan vatandaşlarımız
pahalılıktan kaçmak için merdiven altına yönelip sağlığından olmamalı” dedi.
-“EV SAHİBİ EVİNE GELEN MİSAFİRİ İKRAMSIZ GÖNDERMEZ”
Kurban Bayramı için
alışveriş yapacak vatandaşlar için son zamanlarda gittikçe artan merdiven altı
ürünlere karşı uyarıda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu
(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,
“Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan fiyatlar vatandaşlarımızın alım
gücünün düşmesine neden oldu. Ancak
misafirperverliği ile bilinen Türk milleti borçla da olsa bayram alışverişi
yapıp evine gelen misafirini ikramsız göndermez. Ancak kolonya, şeker, tatlı,
çikolata vb. gibi ikramlık ürün alacak olan vatandaşlarımız daha ucuza
alışveriş yapma arayışına girerken merdiven altı üreticileri de vurgun yapma
peşinde. Piyasada özellikle gıda ürünleri başta olmak üzere konfeksiyondan
ayakkabıya, temizlik ürünlerinden kozmetik sektörüne kadar birçok ürünün
taklitleri arttı. Bu ürünlerin ne kadar sağlıksız ve hijyen dışı olduğu aşikâr.
Gıda boyalı şekerlemeler, içerisinde şeker yerine şurup barından tatlılar, ucuz
kumaş boyaları ile kanserojen madde içeren bazı tekstil ürünleri vatandaşın
sağlığını tehdit ediyor” diye konuştu.
-“KURBAN ETLERİNİN HAZIRLANMA YERİ KASAP DÜKKÂNIDIR”
Kurban etlerinin
hazırlanma yerinin kasap dükkanı olduğunu vurgulayan Palandöken, “Kurban ibadetlerini yerine getiren
vatandaşlarımız kıyma çektirirken mutlaka mahallelerindeki tanıdığı ve bildiği
kasap esnafını tercih etmeli. Kasaplıkla alakası olmayan, yılda bir kez bir
dükkanın önüne attığı tezgahta etleri parçalayan ve kıyma makineleri ile et
çekimi yapan yerlere itibar edilmemeli. Hijyen ve sağlık açısından kurban
etlerinin hazırlanma yeri kasap esnafımızdır. Çünkü esnafımız kendi yemediği
ürünü müşterisine yedirmez” dedi.
-“HALK SAĞLIĞI BİZİM İÇİN HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”
Kurban Bayramında et
çektirecek vatandaşlara uyarıda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları
Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son yıllarda kasaplıkla uzaktan yakından alakası olmadığı halde
işyerinin önüne bir kıyma makinesi çıkarıp ‘kurban eti çekilir’ şeklinde afiş
asan fırsatçılar var. Senede bir kez depodan ne olduğu belli olmayan kıyma
makinelerini çıkarıp kurban eti çekmeye teşebbüs ediyorlar. Bu kati surette yasak ve sağlık açısından çok
riskli bir durumdur. Kasap dışındaki hiç kimse etin nasıl doğru işleneceğini
bilemez. Çekilmeyecek bir parçayı makineye koyup etin tamamına bulaştırabilir.
Hatta bununla da kalmayıp aynı makineyi kullanan herkesin etine bulaştırabilir.
Tam pandemiden kurtulduk derken yeni bir sıkıntı yaşamayalım. Halk sağlığı
bizim için her şeyden önemli” diye konuştu.