ANKARA- Türkiye’de sebze ve meyvenin en az dörtte
birinin tüketilemeden çöpe gittiğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi
Palandöken, “Üreticilerin alın terinin
ve milli servetimizin boşa gitmemesi için sebze ve meyvelerin tarlada telef
olmasına müsaade edilmemeli. Sebze ve meyve ihracatında yeni yöntemler
geliştirilmeli. Özellikle pandemi döneminde tarlada kalan sebze ve meyveler
kurutma yöntemi ile muhafaza edilip ihraç edilerek ülkemiz ekonomisine ve
üreticimize kazandırılmalı. Bakanlık desteği ile ortak kurutma tesisleri
yapılarak sebze ve meyvelerin kurutulmasına imkan verilmeli” dedi.
-“SEBZE VE MEYVELER KURUTULARAK ÇÜRÜMEKTEN KURTARILMALI”
Çiftçilerin alın
terinin boşa gitmemesi için tarlada kalan sebze ve meyvelerin yeni yöntemler
geliştirilerek ihraç edilmesinin önemine değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar
Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde 2019 yılında 119,2 milyon ton olan temel tarım üretiminin
10,7 milyon tonu sofraya ulaşmadan kaybedildi. Bu kayıplar üreticimiz,
esnafımız ve vatandaşlarımız açısından oldukça üzücüdür. Üreticilerimizin
dişiyle tırnağıyla çalışarak ürettiği sebze ve meyvelerin daha sofralara
ulaşmadan tarlada zayi olması hem milli servetimizin hem de çiftçilerimizin
alın terinin boşa gitmesi demek. İklimsel çeşitliliği ve verimli toprakları
sayesinde her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği ülkemizde domates, biber,
patlıcan, bamya, kabak, fasulye, kayısı, üzüm, dut, erik gibi çok sayıda sebze
ve meyve yaz güneşinde kurtularak uygun koşullarda saklanıp tarlada çürümekten
kurtarılmalı. Bu yılın ilk 6 ayında 271 bin ton olan kuru meyve ihracatı daha
da artırılmalıdır” diye konuştu.
-“DOMATESLERİN TARLADA KALMASI ÜRETİCİ VE ESNAF AÇISINAN
ÜZÜCÜ”
Gıda sanayinin
vazgeçilmez ürünü olan domatesin tarlada kaldığı yönündeki haberlerin üzücü
olduğunu dile getiren Palandöken, “Ülkemizde
en çok üretilip tüketilen tarım ürünlerinin başında gelen domatesin bu yıl
tarlada kaldığı yönündeki haberler tüm kesimler açısından olumsuz bir durum.
Sofralarda ve gıda sanayisinde en yoğun olarak kullanılan domatesin de
kurutularak ihraç edilmesi domatesi daha cazip hale getirerek ihracat
gelirlerimizin artmasına katkı sağlar. Nitekim korona virüs salgınıyla birlikte
bağışıklığı kuvvetlendirmek için sağlıklı beslenmenin önemi daha da arttı. Sebze
tarımında ilk sırada yer alan domates de sofralık, dondurulmuş, konserve,
salça, sos, içecek, ketçap, turşu vb. gibi pek çok şekilde tüketime uygun. Bunlara
ilaveten yaz döneminde güneşten yararlanarak domateslerin kurutulması, kışın D
vitamini başta olmak çok sayıda vitaminin vücuda alınması ve bağışıklığın kuvvetlendirilmesine
yardımcı olur” diye konuştu.