ANKARA- Gıda alışverişlerinin arttığı Ramazan ayında
israfın da aynı oranda arttığına dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi
Palandöken, “İslam alemi için On bir ayın Sultanı olan
Ramazan ayı, bolluk ve bereketin, yardımlaşma ve dayanışmanın, birlik ve
beraberliğin ayıdır. Ancak diğer aylarda yapılan gıda israfı Ramazan ayında
maalesef ciddi boyutlara ulaşıyor. İsraf edilen gıdalarla birlikte nimetimiz,
paramız ve emeğimiz de çöpe gitmiş oluyor. Korona virüs yüzünden çok sayıda kişinin
işsiz kaldığı ve geçim sıkıntı çektiği bu dönemde bir lokma ekmeği, bir damla
suyu bile israf etmemek gerek” dedi.
-“BU RAMAZAN İSRAFTAN KAÇINMAK MİLLİ GÖREVİMİZ OLMALI”
Ramazan ayında artan alışverişlerin israfa yol açmaması için vatandaşlara
uyarıda bulunan Türkiye
Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Birleşmiş Milletler Gıda İsraf Endeksi
Raporu’na göre Türkiye’de her yıl 7.7 milyon ton yiyecek ve içecek israf
ediliyor. Ülkemiz ne yazık ki dünyada en fazla gıda israfı yapan üçüncü ülke. Vatandaşlarımız
bir yandan gıda ürünleri ile hayat pahalılığından dert yanarken diğer yandan
bin bir emekle aldığı ürünleri israf etmemeli. Özellikle korona virüsle
mücadele ettiğimiz bu yıl evlerimizde geçireceğimiz mübarek Ramazan ayında artan
alışverişlerin israfa yol açmaması için sofralarımızı kurarken doyabileceğimiz
kadar yemek pişirmeye ve ihtiyacımız kadar ekmek, pide ve kuru bakliyat almaya
dikkat etmeliyiz. Bu mübarek ayda oruç tutup Allah’ın
rızasını kazanırken, pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak israftan
mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Özellikle evde olduğumuz bu günlerde İsraftan
kaçınmak hepimiz için milli bir görev olmalı” diye konuştu.
-“RAMAZAN’DA EN ÇOK
EKMEK VE PİDE İSRAF EDİLİYOR”
İsraf edilen gıda
ürünleriyle yüz binlerce aç insanın doyabileceğini belirten Palandöken, “Diğer
aylarda yapılan ekmek israfı, özellikle Ramazan ayında ciddi boyutlara
ulaşıyor. Çünkü vatandaşlarımız oruçken ekmeği ve pideyi sıcak tüketmek isteyip
iftara yakın saatte ihtiyacından fazla satın alıyor. Gün boyu oruç tutup
nefsimizi terbiye ederken bir lokma ekmek bulamayan insanların halinden anlamak
için artan ekmeklerimizi mutlaka değerlendirmeliyiz. Yardım etmenin ve
paylaşmanın yolu yalnızca satın almak değil, aldığımız ürünleri de en doğru
şekilde tüketmek olduğunu unutmamalıyız. Piyasada özellikle gıda ürünlerinde
fırsatçıların fiyat artışı yaptığı bu dönemde israftan ne kadar kaçınırsak
ürünlere talep düşünce fiyatlar da düşecektir” şeklinde konuştu.