ANKARA-
Artan
fiyatlara karşı israftan ne kadar kaçınılırsa fiyatların o kadar aşağı
düşeceğini hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayında
marketlerde hurma, güllaç, Ramazan şerbeti, pastırma, baklava gibi Ramazan
ayının vazgeçilmez ürünleri yerini aldı. Ancak bu yıl etin, süt ürünlerinin, bakliyat vb. gibi
her türlü gıda maddesinin fiyatları ortada. Bu yılki gıda fiyatları hem eli hem
de cebi yakıyor. Fiyatların regüle edilebilmesi için vatandaşın pahalı ürüne
karşı tepkisini göstermesi gerek. Ülkemizde ne yazık ki her gün 6 milyon ekmek
israf ediliyor. Gün boyu oruç tutup nefsimizi terbiye ederken bir lokma ekmek bulamayan
insanların halinden anlamak için bu dönemde başta ekmek ve pide olmak üzere
gıda israfından mümkün olduğunca kaçınmalıyız” dedi.
-“RAMAZAN
İSRAF AYI DEĞİL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA AYIDIR”
Ramazan ayında
artan alışverişlerin israfa yol açmaması için vatandaşlara uyarıda bulunan Türkiye Esnaf ve
Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye
İsrafı Önleme Vakfı’na göre ülkemizde yılda 26 milyon ton gıda israf
ediliyor. Ülkemizdeki gıda israfının yüzde 42’si evlerde çöpe giden
yiyeceklerden kaynaklanıyor. En çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ise
ekmek, unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Diğer aylarda yapılan gıda israfı Ramazan
ayında maalesef ciddi boyutlara ulaşıyor. İsraf edilen gıdalarla birlikte
nimetimiz, paramız ve emeğimiz de çöpe gitmiş oluyor. Vatandaşlarımız bir yandan gıda ürünleri ile hayat
pahalılığından dert yanarken diğer yandan bin bir emekle aldığı ürünleri israf
etmemeli. Piyasada özellikle gıda
ürünlerinde fırsatçıların fiyat artışı yaptığı bu dönemde israftan ne kadar kaçınırsak
ürünlere talep düşünce fiyatlar da düşecektir” şeklinde konuştu.
-“RAMAZAN’DA EN ÇOK EKMEK VE PİDE İSRAF
EDİLİYOR”
Ramazan ayında en çok ekmek ve pidenin israf
edildiğini söyleyen Palandöken, “Ülkemizde her gün 6 milyon ekmeğin çöpe
gitmesi kabul edilemez bir gerçekken özellikle Ramazan ayında ekmek ve pide
israfı çok daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Çünkü vatandaşlarımız oruçken ekmeği
ve pideyi sıcak tüketmek isteyip iftara yakın saatte ihtiyacından fazla satın
alıyor. Ancak Ramazan gibi ulvi bir ayda yardım etmenin ve paylaşmanın yolunun
yalnızca satın almak değil, aldığımız ürünleri de en doğru şekilde tüketmek
olduğunu unutmamalıyız. Bir ekmeği
çöpe atmak, buğdayın tarlaya ekilmesinden ekmeğin sofralarımıza gelmesine kadar
geçen tüm süreçlerdeki emeği de çöpe atmaktır. Bu yüzden vatandaşlarımız
alışverişe giderken mümkün olduğunca evde alışveriş listesi yapmalı ve ihtiyaç
fazlası ürün almamaya özen göstermeli” diye konuştu.