TESK`DEN ESNAFA GÜVENİLİR GIDA ÜRETİM VE SATIŞ REHBERİ

 ANKARA - Sağlıklı bir toplumun oluşturulabilmesi için halkın yeterli ve güvenilir gıdayla beslenmesi ile bitki ve hayvan sağlığının korunmasının büyük önem taşıdığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Hormonlu et, süt ve diğer gıda ürünlerine karşı toplumu bilinçlendirmeliyiz. Bunun sağlanabilmesi için hem Devletimize hem de meslek kuruluşlarına önemli görevler düşüyor " dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilgili mesleki federasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımı ile hazırlanan iyi hijyen uygulamaları kılavuzlarını esnaf ve sanatkarın kullanımına sunacaklarını açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizdeki 47 bin gıda maddesi üreticisinin yanısıra, 400 bin satış ve toplu tüketim yapılan işyerlerinin büyük çoğunluğu TESK çatısı altında örgütlenen esnaf ve sanatkarlardan oluşuyor. Bunun için TESK olarak gıda sektörü ile ilgili çalışmalara büyük önem veriyoruz` diye konuştu.

 

            AB`ye tam üyelik sürecinde, güvenilir gıdanın giderek daha fazla önem kazanmaya başladığını anlatan Palandöken, `Yasal açıdan hemen her gün yeni düzenlemeler getiriliyor, tüketiciler bu konuda bilinçleniyor. Gıda ile ilgili mesleklerle iştigal eden esnaf ve sanatkarlarımızın bilgilendirilmesi ve işyerlerinde halk sağlığını ve tüketici memnuniyetini ön planda tutan anlayışın eksiksiz uygulanması gereklidir. Kuşkusuz; bütün gıda işletmelerinde hijyen kurallarına eksiksiz uyum son derece önemlidir. Ancak; getirilen yükümlülükler, uygulanan prosedürler ve uygulanacak cezai hükümlerde işletme büyüklükleri sorun olabiliyor. Fabrikasyon üretim yapan, çok sayıda işçi çalıştıran işletmelerle, bir iki işçi çalıştıran küçük işletmelerin aynı kategoride tutulmaları gerçekçi değildir` şeklinde konuştu.

 

            `Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları` olarak tanımlanan, gıda güvenliği için önemli tehlikeleri tanımlayan, değerlendiren ve kontrol eden sistem olan HACCP`nin büyük işletmelerin yapısına uygun olduğunu kaydeden Bendevi Palandöken, `Ancak, özellikle küçük satış noktalarında ve çok küçük işletmelerde HACCP sistemini uygulamak, bu planları yürütmek, gerekli organizasyon yapısını kurmak, bu işletmelerin örgütlenme biçimine ve mali yapılarına uygun değildir. Sorunu gidermeye yönelik olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen `Türkiye`de Gıda Güvenliği ve Kontrolü Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi` AB Eşleştirme projesinin, `Sektör Spesifik Hijyen Kılavuzlarının Oluşturulması` kapsamında, ilgili kurumların katılımı ile hijyen kılavuzları hazırlandı` dedi. 

 

            Hazırlanan, Gıda Satış Yerleri, Toplu Tüketim Yerleri, Fırıncılık ve Pastane Mamulleri Üretimi ile Et ve Et Mamulleri Satan Küçük İşyerleri İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi Konfederasyonumuzca bastırılarak kamuoyunun bilgisine ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanımına sunuluyor. Kılavuzlarda yer alan bilgilerin esnafımıza aktarılması için mesleki federasyonlarımız tarafından eğitim programları düzenlenecektir. Hem esnaf ve sanatkarımız daha kaliteli hizmet sunacak, hem de halkımız güvenilir gıdaya ulaşacaktır. Hijyen kılavuzlarına TESK`in  www.tesk.org.tr sitesinden Güvenilir Gıda Bilgi Sitesi bölümünden ulaşılabilecektir.