PALANDÖKEN, "KADIN GİRİŞİMCİLİKTE AVRUPANIN ÖNÜNDEYİZ"

 

AB`nin başkenti Brüksel`de Gümrük ve Ticaret Bakan Yazıcı`nın da katıldığı ve Avrupa Parlamentosu`nda gerçekleştirilen toplantıda Avrupalı Parlamenterler Türkiye`nin kadın girişimcilikte Avrupa ülkelerinin çok önünde olduğu ve Dünya`da ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

 

            -"KADIN GİRİŞİMCİLİKTE AVRUPA`NIN ÇOK ÖNÜNDEYİZ"

Toplantı sonrasında yazılı açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "TuR&Bo ppp ile Avrupa Parlamentosu`nda gerçekleştirdiğimiz ‘AB ve Kadın girişimciliğinin geleceği` konulu toplantı beklediğimizden faydalı oldu. Bu toplantıda Avrupalı Parlamenterlerinde ifade ettiği gibi Türkiye olarak kadın girişimcilikte Avrupa ülkelerinin çok önündeyiz. Ancak, önde olmak bizi rehavete sevk etmeyecektir. Özellikle TESK olarak bu yöndeki çalışmalarımızı daha da geliştirip, Türk Kadınının iş hayatında hak ettiği yeri alması için gerekli çalışmayı yapacağız. Avrupa`da başta Hükümetimiz olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum temsilcisi kuruluşlarımızın işbirliğinde mesafeler katetmiş, önemli başarılara imza atmış, geleceğe güvenle bakacak güce erişmiştik. Yapılan çalışmalarla Kadın girişimcilikte ve kadınlarımıza iş istihdamında Avrupa`nın çok önündeyiz. Elbette ki; Avrupa`da ekonomik alanda yaşanan olumsuz gelişmeler bu umutlu tabloyu etkilese de, işbirliği, diyalog ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesiyle aşılamayacak engel bulunmamaktadır" diye konuştu.

 

            -"GENÇLER VE KADINLAR EKONOMİYE KAZANDIRILMALI"

İstihdamın arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasında temel çözüm yolunun girişimliğin teşvik edilmesi olduğunu belirten Palandöken, "AB Küçük İşletmeler Yasasının da öngördüğü en temel unsurların başında girişimciliğin, özellikle de gençlerin ve kadınların işgücüne katılımlarının desteklenmesi gelmektedir. Bu alanda engel yetersiz eğitim, bilgi, deneyim, güven eksikliği ve sermaye yokluğudur. Kadınların girişimci olmak konusunda yaşadıkları zorluklar giderilmelidir. Bu nedenle hükümetlerin başta kadınlar olmak üzere gençlerin girişimciliğini teşvik için tedbirler almaları AB Küçük İşletmeler Politikalarında da önemli bir yere sahiptir" dedi.

 

-"HÜKÜMETLER KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DAHA ÇOK DESTEKLEMELİ"

İş hayatına olan güvenin artması, iş piyasasına girmenin kolaylaştırılması ve işsizlik oranının düşürülerek, istihdamın arttırılmasının önemli olduğunu kaydeden Bendevi Palandöken, "Kadınların yer almadığı, sınırlı yer alabildikleri bir iş gücü piyasası eksik ve dengesiz olacaktır. Bu nedenle hükümetlerin, kadın girişimciliğini destekleyen politikalarını geliştirerek; eğitim ve finansal kaynaklara ulaşmada pozitif ayrımcılık gözeten tedbirler almaları gerekir. Ev ve iş hayatlarında başarıları yadsınamayacak kadınların, gelecek nesillere katkı sağlayabilmelerinin yolu, diğer kadınlar için örnek oluşturmalarıdır. Unutulmamalıdır ki; en iyi rol modelleri, cinsiyetleri ile ilgili dezavantajlı konumlarına rağmen, karşılarına çıkan sorunlarla başa çıkmayı öğrendikleri bir süreçte, kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını iyi idame ettirebilen kadın girişimcilerdir" diye konuştu

-"TESK 170 BİN KADIN ÜYE İLE AB`NIN EN BÜYÜK SİVİL TOPLUM KURULUŞU"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna kayıtlı yaklaşık 170 bin kadın esnaf ve sanatkar bulunduğuna dikkat çeken Palandöken, "Bugün birçok Avrupa ülkesinin toplam girişimci sayısından dahi fazla olan Türk kadın esnaf ve sanatkarları, önemli başarılara imza atmaktadırlar. Konfederasyon olarak, bizler de kadınlarımıza destek olmayı en önemli görevimiz kabul ederek, AB tarafından desteklenen Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesine yönelik iki büyük projeyi uygulamış olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz" dedi.