PALANDÖKEN: "ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLAR, İŞSİZ VE KADERİNE TERK EDİLENLERİN YÜZÜ GÜLECEK"

TESK Genel Merkezi`nde düzenlenen imza töreninde konuşan Palandöken, gerçekleştirilecek proje ile 25 bin kişiye 3 yıl içinde meslek edinmelerinin sağlanacağını belirterek, "Projenin önü açık durumda. Bu katlanarak devam edecek. Böylece Türkiye`nin en önemli sorunu olan işsizliğin çözümüne katkı sağlanacak. Bu aynı zamanda sosyal sorumluluğu olan bir proje. Özellikle şiddete maruz kalan kadınlar başta olmak üzere işsiz ve kaderine terk edilen kişiler de bu projeden faydalanabilecektir" dedi.

Artık sokakta kalan çocukların taş atan kişiler değil, meslek sahibi olan kişiler olarak topluma kazandırılacağını ifade eden Palandöken, böylece madde bağımlısı veya suça itilmeye müsait alanlara bir katkı sağlanacağını kaydetti.

 

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Vekili Kazım Yiğit ise, kurumlarının genel anlamda işsizliği azaltmaya ve istihdamı artırmaya yönelik rutin faaliyetlerinin yanında, dezavantajlı ve özel gruplara yönelik projelere de imza attığını söyledi. İŞKUR tarafından 30 Aralık 2011 tarihi itibariyle toplam 16 bin 293 kur ile program düzenlendiğini ve bu kurs ve programlardan 170 bin 91`i erkek, 112 bin 904`ü kadın olmak üzere toplam 282 bin 995 kursiyerin faydalandığını kaydeden Yiğit, "Bu protokol ile engelliler, uzun süreli işsizler, risk altındaki çocuklar, hükümlüler, eski hükümlüler, göçten etkilenenler, mali durumu uygun olmayan hastalar, çocuklar ve kadınların ihtiyaç ve yeteneklerine uygun mesleklerde bilgi ve beceri kazanmaları ve bu suretle topluma, sağlıklı, iyi eğitimli bireyler olarak devam etmeleri amaçlanmıştır. İşgücüne katılmamış veya İŞKUR`a kayıtlı işsiz ve 15-55 yaş arası dezavantajlı gruplar hedef kitlesi olarak belirlenmiştir. İlk 3 yılında 25 bin kişinin faydalanacağı proje kapsamında Adana, Ankara, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, İstanbul, İzmir illeri başta olmak üzere bütün Türkiye`de uygulanacak olan mesleki eğitimler yoluyla, dezavantajlı gruplara ulaşılacaktır. Mesleki eğitimlere ek olarak, dezavantajlı grupların fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bireyler olması için gerekli olan sosyal aktiviteler düzenlenecek. Böylece suça itilmiş çocuklar, şiddet gören kadınlar, deprem ve göç mağdurları, cezaevlerindeki hüküm ve tutuklular, eski hükümlüler, engelli ve tüm dezavantajlı gruplara dahil olan işsizler bu proje içinde olacaklardır" dedi.

 

MEKSA Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Sencer İmer ise, MEKSA`nın 12 ilde 18 Meslek Eğitim Merkezi`nde 40`ın üzerinde meslek dalında eğitim verdiğini ve 25 yılı aşkın bir sürede 80 binin üzerinde çocuk, genç ve yetişkine mesleki eğitimi sunduğunu ifade etti. MEKSA`nın 2010 yılında uyguladığı Umut Yıldızı projesiyle 16-18 yaş arası risk altındaki genç ve çocuklara mesleki eğitimin verildiğini ve iş hayatına hazırlandığını kaydeden İmer, imzalanan projenin bu alanda Türkiye`nin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

 

Yapılan konuşmalardan sonra TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Vekili Kazım Yiğit ile MEKSA Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Sencer İmer tarafından `Yerelden Genele Dezavantajlı Gruplar İçin Mesleki Eğitim Protokolü` imzalandı.

 

Projeyle binlerce dezavantajlı vatandaşlar, mesleki eğitimler yoluyla, iş hayatına hazırlanacak, ekonomik, sosyal ve kültürel doyuma erişebilecek. Bu arada kurslara katılanlara, yol parası, yemek ve günlük olarak ise 15 TL ödeme yapılacak.