Palandöken: "Türkiye`de Trafiğe Çıkmanın Maliyeti Çok Yüksek"

 

ANKARA - Benzin ve motorindeki son indirimleri olumlu bulan Palandöken, dünyanın en pahalı akaryakıtı kullanılan ülkemizde benzin ve motorinde vergi indiriminin yapılmasının fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağını söyledi.  Palandöken, benzin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle LPG ve Motorinle çalışan araçların satışının arttığını söyledi.

 

4,85 liraya satılan benzinin rafineri çıkış fiyatının 1,57 lira olduğunu kaydeden Bendevi Palandöken, `Benzinde 2,92 lira, 4,46 liraya satılan motorinin ise rafineri çıkışı 1,59 lira. Motorinde ise 2 lira 28 kuruş vergi alınıyor. ÖTV`nin düşürülmesi esnafımızın faydasına olacaktır. Vergiler düşürülürse, nakliye ve ulaşım fiyatları daha da aşağı çekilecektir` dedi.

-`BENZİNLİ ARAÇLARIN SATIŞINDA DÜŞÜŞ VAR`

 

Benzin fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle motorin ve LPG`li araçlara yönelimin arttığını kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, `Benzinin ÖTV`si litrede 2,1765 lira, motorinin ise 1,5945 olunca fiyat artıyor. Esnafımız benzinli araç almaktan kaçınıp, LPG`li ve motorin kullanılan araçlara yöneliyor. Bu kez de motorinin ve LPG`nin fiyatı yükseliyor. Yurtiçi benzin satışları yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 azalarak 1 milyon 52 bin 870 tona geriledi. Motorin satışları ise yüzde 7,4 artarak 9 milyon 513 bin 610 tona ulaştı. Yılın 7 ayında motorin ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artarak 5 milyon 370 bin 883 ton oldu. Üretimi çok, kullanımı az olan benzin ise 3`te 1`i fiyattan yurtdışına ihraç ediliyor. Yılın 7 ayında 1 milyon 470 bin 7 ton ihracat ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 artış oldu` diye konuştu.

 

-`BENZİN KULLANIMININ ARTIRILMASI İÇİN FİYAT DÜŞÜRÜLMELİ`

 

Benzinin ÖTV`si indirilirse benzinin pompa satış fiyatının düşeceğini belirten Bendevi Palandöken, ` Buna bağlı olarak da benzin tüketimi yavaş yavaş artar. Yurt dışına ucuza sattığımız benzin, yurt içinde motorin fiyatına inince kullanımı artar. Sonuçta vergi hasılatı azalmadığı için devletin geliri kaybı da olmaz. Bunun yanında bazı faydalarını da görürüz. Motorin ithalatı azalacağından, cari açığın azalmasına neden olur. Motorinle çalışan araçların daha çabuk değişen yedek parçaları daha az ithal edilir. Benzinli araçların teknolojilerinin gelişmesiyle çevreyi daha az kirletmesini sağlar` dedi.