ANKARA- Günümüzde emeğinin karşılığını bulamayarak sayılarının hızla azaldığı Terzilerimizin desteklenmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Maalesef günümüzde terziler artık küçük tamir atölyelerine dönüşerek ayakta kalmaya çalışmaktadır. Oysa Terzilik mesleği insanları estetik ve güzel görünmesini sağlamak amacıyla kumaşı sanatkâr ruhu ile diken, hazırlayan ve hayalindeki tüm güzellikleri kumaşa, deriye, kürke, işleyen kişidir. Sabır ve alın teri gerektirir. Terzilik özendirilerek sadece paça yapmaktan kurtarılmalıdır` dedi.
`TERZİ SAYISI AZALIYOR`
Yaklaşık 2 yıl evvel sayıları 20 bin 825 iken bugün 18 bin 581`e düştüğünü açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Halen terzilik mesleğini devam ettiren esnafımızın yaşadığı sorunların başında hazır giyimle terzi esnafının rekabeti gelmektedir. Ülkemizde çok gelişmiş olan hazır giyim üretimi, fiyatları da çok aşağıya çekerek terzilerin rekabet etmesine imkân vermemektedir. Halkımızın alım gücünün azalması terzilerin işlerini azaltmıştır. Ayrıca yeni yetişen neslin giyim tarzının değişmesi ile spor giyimin yaygınlaşması özel dikim yapan terzilere talebi azaltınca, daraltma, kısaltma, paça kısımlarını ayarlama gibi tamirsel işler dışında yapabilecekleri bir iş kalmamıştır. Son iki yıl içinde 2 bin 500 terzi daha işi bırakmıştır` diye belirtti.
`EL YAPIMININ DEĞERİ BİLİNMELİ`
Amerika Birleşik Devletleri`nde bugün önemli giyim markalarının dikim evlerinde Türk terzilerin çalıştığını ve çok iyi pozisyonlarda olduklarını çok kişinin bilmeyebileceğini söyleyen Palandöken, ` El emeğinin kıymetini bilen ülkelerde terzilik gibi el sanatına dayanan üretime daha değer verildiğini görüyoruz. Dünyaca ünlü moda evlerinde yeteneklerinden dolayı Türk terziler tercih edilmekte iken bizde de büyük konfeksiyon mağazaları terzilerimiz ile işbirliği yaparak terziliğin devam etmesini sağlamalılar. Devletimiz de vergi, SGK primleri ve kira stopajına getirilecek muafiyetler bu özel mesleği ayakta tutabilir. Diğer taraftan unutulmamalıdır ki ekonomi geliştikçe, insanların gelir seviyeleri arttıkça el emeğine olan ilgi daha da artıyor` diye konuştu.