Palandöken, `Tercih yerli malı olmalı`

 

ANKARA – Ekonominin büyümesinin harcamalardan çok üretim ağırlıklı olması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yurt içinde yapılan üretimin sağlıklı ekonomik büyümeyi hızlandıracağı gibi cari açığın kapatılmasına, işsizliğin düşürülmesine de katkı sağlayacaktır` dedi.

`YERLİ MALI CARİ AÇIĞIN İLACI`

Yerli malı haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Her geçen gün anlamı daha da artan `yerli malı` kullanımının önemini vurgulamak istiyorum. İhracat artışının devam etmesi için kalitesini ve işçiliğini dünyanın kabul ettiği yerli üretimin yelpazesinin genişleterek artırılması gerekmektedir. Son zamanlarda savunma sanayimizde, otomotiv sektöründe yerli üretim dünyanın dikkatini çeker hale gelmiştir. Şimdi kamu yatırımlarında ve harcamalarında yerli üretilmiş mallarının tercih edilmesini, kalitesiz ithal mallardan uzak durulmasını çok önemsiyor, tüm vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Yerli üretimin kullanılmasının teşvik edilmesine yönelik yapılacak olan yasal düzenlemeleri de destekliyoruz` diye konuştu.

`HİZMETİNDE YERLİSİ TERCİH EDİLMELİ`

Ülkemizde her türlü malın kaliteli olarak üretildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sadece sanayi üretimlerinin değil tarımsal ürünlerimiz de tercih edilmelidir. Tatil dönemlerinde ise dünyanın en güzel tesislerine sahip olan ülkemizdeki turistik yörelerimiz tercih edilmelidir. Çünkü `yerli malı` kullanma tanımı içinde değerlendirilmelidir. Yerli malı kullanmanın ekonomiye yapmış olduğu olumlu etkileri görmek lazım. Ülkemizde üretilen kaliteli sanayi mallarının kullanımına öncelik verilmesinin yanında ülkemizde yetişen tarımsal ürünlerin, meyvelerimizin de satın alınması bizim üreticimize yarayacaktır. Dövizimiz dışarıya çıkmayacaktır. Yerli malı tanımı içinde hizmet sektörünü de katmamız gerekiyor. Uzun tatil dönemlerinde tatile çıkacakların ilk önce dünyanın en güzel tesislerini barındıran ülkemizde tatillerini geçirmeleri de önemli bir katkı olacaktır` şeklinde konuştu.

`İNOVASYON VE MARKALAŞMAYI GELİŞTİRELİM`

Palandöken, ` Ekonomi küçükten büyüğe zincir gibi birbirine bağlıdır. Mahallenizdeki bakkalı, tuhafiyeciyi, tesisatçıyı, terziyi unutmayın. Esnaf ve sanatkarımız sosyo-ekonomik yapımızın çimentosudur. Bu mikro işletmeler aslında ülkenin büyük ekonomik çarkının en önemli dişlileridir. Başka ülkelerin vatandaşlarının yerli malı kullanma kültürünün ne kadar gelişmiş olduğunu biliyoruz. Bizim de artık Ar-Ge ve inovasyonun uygulandığı katma değeri yüksek, markalaşmış ürünlerimizi üretmemiz gerekiyor. O zaman sadece bizim vatandaşımız değil, bütün dünya mallarımızı tercih edecektir` dedi.