Palandöken: `Ekonominin önünün açılması için yapılandırma şart`

 

ANKARA - Yeni bir borç yapılandırmasının daha Türkiye`nin gündeminde olduğunu ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `6111 sayılı Kanunla yapılan düzenleme Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük borç yapılandırmasıydı ve bugüne kadar 26 milyar TL tahsil edildi ama mevcut borçların kapanması için bu yeterli olmadı. Bu kez yapılacak borç yapılandırmasının şartları daha olumlu olmalı` dedi.

`YENİ YAPILANDIRMA HİÇBİR ŞARTA BAĞLANMAMALI`
Vergiden, SGK primlerine, elektrikten suya kadar kamuya olan tüm borçların bir kez daha yapılandırılmasının esnaf ve sanatkârlar için çok çok önemli olduğunun altını çizen Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, `6111 sayılı Kanunda yararlanmak için hem yapılandırılan borçların hem de sonradan doğacak olan borçların zamanında ödenmesi şartı arandı. Bu da çok sayıda esnafın kanundan yararlanmasını engelledi. Çifti, mahsulü toplamadan devlete de esnafa da olan borçlarını ödeyemedi. Böyle olunca hem çiftçinin hem de esnafın yapılandırması iptal oldu` diye konuştu.

`BİRİKMİŞ BORÇLAR 36 AYDA ERİTİLEMEZ, ASGARİ 60 AY VADE OLMALI`
Önceki yıllarda yapılan düzenlemeyle esnafın borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını da belirten Palandöken, `Esnafın borcu o kadar birikti ki, ne kendi bunu ödeyebilir, ne de devlet tahsil edebilir. Bu nedenle, bu kez faizler tamamen silinmeli ve anaparaya da 60 ay vade yapılmalıdır. Aksi halde birikmiş borcun 36 ayda eritilmesi mümkün değildir.` şeklinde konuştu.

`FAİZ, EKONOMİNİN EL FRENİDİR`
Kamuya olan vergi ve benzeri borçlara uygulanan gecikme zammı oranının da düşürülmesi gerektiğini belirten Palandöken, `Sayın Başbakanımız, ekonominin beklenen canlılığa ulaşabilmesi için faizlerin düşürülmesi gerektiğini her ortamda dile getirmektedir. Faizler, ekonomide, hızlanmaya çalışan bir otomobilinin el freninin çekilmesi gibi bir etki göstermektedir. Ancak, sadece Merkez Bankası faizleri değil, kamuya olan vergi ve benzeri borçlara uygulanan faizler de mutlaka düşürülmelidir. Bugün, vadesinde ödenemeyen vergi ve benzeri borçlar için yıllık yüzde 17`ye yakın gecikme zammı alınmaktadır. Dolayısıyla vadesinde ödenemeyen borç hiç ödenemez bir hale dönüşmektedir. Bu oranın en fazla yüzde 12`ye kadar düşmesi gerekmektedir` dedi.