ANKARA - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun kayıp kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğuna ilişkin verdiği kararın zaman kaybedilmeden uygulanması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizde 34 milyon 866 bin 57 abone var. Vatandaşların son 10 yıllık alacakları hesaplanarak gelecek dönem faturalarından düşürülmelidir` dedi.
-`VATANDAŞLARIN ALACAĞI HEMEN HESAPLANMALI`
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun kararı doğrultusunda elektrikte uygulanan kayıp kaçak bedellerinin geri ödenmesi için acilen karar alınması gerektiğini ifade Eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Halkımızla birlikte esnaf ve sanatkarlarımızı da yakından ilgilendiren Yargıtay Genel Kurulu tarafından verilen elektrikteki kayıp kaçak bedelinin haksız olarak alındığı kararının nasıl uygulanacağı konusunun biran önce açıklığa kavuşması gerekiyor. Kayıp-kaçak oranları şu anda Türkiye`de yüzde 14-15`ler civarında. Ancak bölgelere göre oranlar değişiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70`lere kadar çıkıyor. Kayıp-kaçağın Türkiye faturasının yıllık 2.7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunun içinde vatandaşlarımızın son 10 yıl içerisinde ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelleri bürokrasiye gerek kalmadan hesaplanıp abonelere bildirilmelidir` diye konuştu.
-`VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETİ ÖNLENMELİ`
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`nun kararının ardından vatandaşların kayıp kaçak bedellerinin hesaplanması için dağıtım şirketlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu anlatan Palandöken, `Vatandaşları mağdur etmemek ve günlerce kuyruklarda bekletmemek için dağıtım şirketleri abonelere ait son 10 yıla ait alacakları hesaplamalıdır. Yine abonelere ödenmesi gereken kayıp kaçak bedellerinin de tüketici hakem heyetlerine, kaymakamlıklara ve mahkemelere gitmeden bundan sonraki faturalarında belli oranlarda indirime gidilerek abone alacakları sıfırlanmalıdır. Böyle olması halinde hem vatandaşlar mağdur olmayacak, hem de tüketici hakem heyetlerini, kaymakamlıkları ve mahkemeleri bu yükten kurtarmış olacaklar. Bunun içinde acilen düzenlemeye gidilmelidir. Dürüst vatandaşı korumak devletin asli görevleri arasındadır` şeklinde konuştu.