PALANDÖKEN,`KENDİ KENDİNE YETEBİLEN ÜLKE SEVİYESİNE TEKRAR KAVUŞMALIYIZ`

 

ANKARA- Tutum, Yatırım ve Türk Mallarını kullanmak önceliğimiz olması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemizin her sektöründe ve her alanında yerli ve milli olmanın önemini kavramalı, bu doğrultuda çalışmalıyız. Bunu yaparken her türlü israftan ve kendi üreticimize zarar veren ithalatlardan kaçınmalıyız. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası`nın amacı devletin ve toplumun en alt düzeyden en üst düzeye kadar her alanda sadece bir hafta değil bir ömür boyu tutumlu ve kendi kendine yetebilen bir ülke olmanın önemini kavrayarak ısraftan uzak durarak yaşamalıyız` dedi.

-`KENDİ KENDİNE YETEBİLEN ÜLKE SEVİYESİNE TEKRAR KAVUŞMALIYIZ`

Ülkemizin yerli ve milli olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Palandöken mesajında, `Farkındalığının artması gereken en önemli haftaların başında gelen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası`nın değerinin anlamı iyi kavranmalı. Kendi otomobilimizi üretecek seviyeye gelmiş olmak yerli ve milli olma yolunda hızla ilerlediğimizin göstergesidir. Fakat tarımda, sanayide, bilimde, savunmada, eğitimde, ekonomide her alanda kendi kendimize yetebilecek konuma tekrar gelmeliyiz. Bu da yerli fabrikalar kurarak, yerli ürünler alarak, kendi girişimcilerimizi destekleyerek gerçekleşir. Özellikle temel tüketim ihtiyaçları yerli üreticilerden karşılanmalı. Yabancı hayranlığından uzaklaşılmalı. Örneğin üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz avcılığının geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 24 gerilemesi üzücü bir durum. Yapım işlerinde yerli malı zorunluluğu farklı sektörlere de uygulanmalı. Yerli ve milli olma bilinci her koşulda birinci öncelik olmalı` diye söyledi.

-`İSRAFLA HER ALANDA SAVAŞMALIYIZ`

Tutumlu olmanın önemine de değinen Palandöken mesajına şöyle devam etti: `Tutumlu olma ve yatırım yapma alışkanlığı küçük yaşlarda edinilir. Özellikle okul çağındaki çocuklarımızı eğitirken tutumlu olma, para biriktirme, israftan kaçınma gibi alışkanlıklar kazandırmalıyız. Örneğin günde 5 milyonun üzerinde ekmek çöpe gidiyor. İsraf farklı gıda maddelerinde, elektrik, su tüketiminde, giyim kuşamda birçok farklı alanda gerçekleşiyor. Dinimizde de haram kılınan israfla her alanda savaşmalıyız. Yerli malı kullanmayı teşvik edici kamu spotları da oluşturulmalı. Albenili reklamlarda gördüğümüz yabancı ürünlerin yerli ve milli olan alternatifleri satın almaya özen gösterilmeli.`