ANKARA- Arabuluculuk sisteminin zorunlu hale getirilmesi ile işçi- işveren arasındaki anlaşmazlıkların çok daha kolay çözülebileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `1 Ocak 2018`den itibaren işçi ve işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuk hem vakitten hem de enerjiden tasarruf sağlayacak. Kökeni Ahilik geleneğine dayanan arabuluculuk sistemi ile çözülen uyuşmazlıklarda yüzde 90 oranında anlaşmaya varılıyor. Esnaf ve sanatkar camiası olarak arabuluculuk sisteminin güçlenmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız` dedi.
-`SONUÇLANAMAYAN DAVALAR BİRKAÇ GÜNDE ÇÖZÜLEBİLECEK`
Yıllarca sonuçlanamayan iş davalarının zorunlu arabuluculuk sistemi ile kolayca çözülebileceğine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Aralarında uyuşmazlık bulunan taraflar, sorunun çözümü için mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk sistemine başvuracak. Bağımsız ve tarafsız arabulucular sayesinde sorunlar hem daha kısa sürede hem de mahkeme masraflarına gerek kalmadan daha az maliyetle çözebilecek. 1 Ocak 2018`den itibaren zorunlu hale gelecek olan arabuluculuk sistemi büyük bir tasarruf sağlayacak. Uzun yıllar sonuçlanamayan iş davaları artık birkaç gün içerisinde çözüme kavuşabilecek. Bu sayede mahkemelerin iş yoğunluğu da azalmış olacak` diye konuştu.
-`TOPLAM 13 BİN 445 ARABULUCU VAR`
Türkiye genelinde toplam 13 bin 445 arabulucu olduğunu söyleyen Palandöken, `Bugüne kadar 21 bin 517 uyuşmazlığın çözümü için masaya oturuldu ve 19 bin 292 uyuşmazlıkta arabulucular sayesinde anlaşma sağlandı. Arabuluculuk ile çözülen uyuşmazlıkların yüzde 90`ı işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklardan oluşuyor. Uyuşmazlıkların yüzde 55`i bir günden kısa sürede çözülürken, yüzde 33`ü bir günde çözüme kavuşuyor. Türkiye genelinde sicile kayıtlı 7 bin 471 ve sicile kayıtlı olmayan 5 bin 974 olmak üzere toplam 13 bin 445 arabulucu var` ifadelerini kullandı.
-`ARABULUCULUĞUN ESKİ ADI AHİLİKTİR`
Arabuluculuk ile çözülen uyuşmazlıklarda yüzde 90 oranında anlaşma sağlandığını kaydeden Palandöken şunları söyledi: `Arabuluculuk sisteminin Türkiye`de çok eskilere dayanan bir geçmişi vardır. Arabuluculuğun eski adı Ahilik`tir. Uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözülmesinde temel olan uzlaşma sistemi, aynı zamanda yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkarımızın köklerinin dayandığı 900 yıllık Ahilik kültürünün de temelini oluşturmaktadır. Ahilik geleneğinin temel felsefesi olan doğruluk, dürüstlük, kardeşlik ve toplumsal sorumluluk kavramları arabuluculuk sistemi ile yeni bir boyut kazanmıştır. Toplumsal barış kültüründe arabuluculuğun yeri oldukça büyüktür.`