ANKARA - Bilirkişilik eğitimlerinin hız kesmeden devam ettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Konfederasyon bünyesinde verdiğimiz bilirkişilik temel eğitimleri çok büyük rağbet görmektedir. Kasım 2017 ayından bu yana düzenlediğimiz 7 eğitim sınıfında 24`erli gruplar halinde 168 kişiye bilirkişilik temel eğitimleri verildi. Bu düzenlediğimiz bilirkişilik eğitimlerine katılanlardan 166`sı sertifika almaya hak kazandı. Sertifika almaya hak kazanan 166 kişi kişinin 44`ünü bayanlar, 122 sini ise erkekler oluşturdu` dedi.
-`ADALETİN UYGULANMASINDA ESNAFIN DA SÖZÜ GEÇMELİ`
Bilirkişilik için meslekte 5 yıllık kıdem şartı arandığına işaret eden Palandöken, `Teşkilatımız mensubu olan bakkal, marangoz, motor ustası, şoför, inşaat ustası, küçük imalatçı ve matbaacı esnafından eğitimlere katılarak bilirkişilik sertifikası aldı. Bilirkişi eğitimi alan esnaf ve sanatkar sayısı maalesef yeterli değil. Esnafımızın yargıda yer alması ve adaletin sağlanmasında rol oynaması için bilirkişilik eğitimlerine daha fazla talep göstermesi şart. Ahilikten gelen esnaf ve sanatkarın yargıda sözünün geçmesi, işinin ehli olan ustaların meselenin çözümüne katkıda bulunmasıdır. Bilirkişilerin donanımı ne kadar iyi olursa yargıya yansıması o kadar olumlu olacaktır` şeklinde konuştu.
-`BİLİRKİŞİLİK SERTİFİKALARININ GEÇERLİLİK SÜRESİ 3 YIL`
Bilirkişilik eğitim programlarının devam ettiğini belirten Palandöken, `Talepler doğrultusunda bilirkişilik temel eğitimleri konfederasyonumuz bünyesinde verilmeye devam edecek. Temel eğitim sertifikaları, bilirkişilerin sicile kayıt oldukları tarihten itibaren 3 yıl geçerli olacak. Üç yılın sonunda 6 saatlik yenileme eğitimlerini de tekrardan verebileceğiz. Öte yandan, ‘Bilirkişilik Temel Eğitiminin Usul ve Esaslarına İlişkin Genelge` gereğince bilirkişilik temel eğitimi vermek isteyen esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri doğrudan Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığı`na müracaat ederek bilirkişilik eğitimi verebilecektir` ifadelerini kullandı.