PALANDÖKEN, “YERLİ VE MİLLİ OLMA BİLİNCİ ARTMALI”

ANKARA- Her yılın 12 – 18 Aralık haftasını kapsayan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası nedeniyle yazılı bir açıklamada bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu hafta ülkemizin dört bir yanında yerli ve milli olma bilincinin önemi vurgulanmalı. Çünkü ülke ekonomilerinde kalkınmanın olmazsa olmaz birinci kuralı yerli malı kullanımı. Alışverişlerde, elektronik, gıda, tekstil her sektörde öncelikle yerli üretimler tercih edilmeli. Öte yandan birikimin önemi adına kumbara kültürünün tekrar canlandırılması ve evimizde ya da iş yerlerimizde elektrikten kâğıt peçeteye kadar her şeyi tasarruflu kullanmanın önemini çocuklarımıza aşılamalıyız. Atalarımızın da dediği gibi, güvenme varlığa, düşersin darlığa” dedi.

-“YERLİ OLAN TERCİH EDİLDİKÇE KALİTESİ DE ARTACAKTIR”

Yerli üretimin tercih edildikçe kalitesinin ve başarısının artacağını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Güçlü ve her geçen gün büyüyen bir potansiyele sahip ülkemizde tam kalkınmayı gerçekleştirmenin ilk koşulu yerli olanı desteklemektir. Telefondan ayakkabıya, kazaktan pirince kadar her alanda öncelikli tercih yerli üretim logolu ürünler olmalı. Bu yıl Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre ithalat yüzde 8 arttı. Paramız yurtdışına çıkacağına ülkemizde kalmalı. İthalatı azaltmanın ilk yolu yerli ve milli olmak. Örneğin dünyanın en kaliteli ayakkabısını üretsek, bu ülkemiz içerisinde tercih edilmedikten sonra hiçbir şey anlam ifade etmez. Biz ne kadar alır ve destek sağlarsak, yerli ürün o kadar kendini geliştirip kalitesini artıracaktır. Bugün dünya üzerinde herkesten iyi olduğumuz birçok alan varken, bunu iyi değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

-“İSRAFTAN KAÇMAK VE TASARRUF YAPMAK ALIŞKANLIK EDİNİLMELİ”

Evimizdeki peçeteden, iş yerimizdeki elektriğe her alanda israftan kaçmanın önemine dikkati çeken Palandöken, “İşimiz bittiğinde kapatmadığımız elektrik lambası, iki tane yetecekten üç tane koparttığımız kâğıt havlu, yetecek kadar ayakkabımız varken bir çift daha ayakkabı gibi israfa yönelik her davranışımız cebimizden ve ekonomimizden gidiyor. İsraf ettiğimiz ekmekler, kıyafetler, enerji kaynakları, tüm bunların hiçbiri ne ahlakımızda ne de dinimizde yeri olan şeyler. İsraf etmezken aynı zamanda tutumlu davranmak ve tasarruf yapmak milli bilincimizin kuvvetli olduğunu gösterir. Bu bilinci küçük yaşta çocuklarımız ve gençlerimize de aktardığımızda geleceğimizi daha sağlam inşa ederiz. Bu nedenle bu hafta farkındalık oluşmalı ve israftan kaçmak, tasarruf yapmak alışkanlık haline gelmeli” şeklinde söyledi.