PALANDÖKEN, “GÜNDE 7 MİLYON ADET EKMEK İSRAFI YAPILIYOR”
ANKARA- Ekmek israfı boyutlarının bir hayli fazla
olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Nüfusun da artmasıyla birlikte günde 7 milyon ekmek çöpe gidiyor. Yani
günde 8 milyon 750 bin TL’yi sadece ekmeğimizi israf ederek çöpe atıyoruz.
İsrafın dinimizde, kültürümüzde, ekonomide hiçbir şekilde yeri yok. Bu bilinçle
hareket edilerek israftan kaçınmalı ve ailemiz olmak üzere çevremizdeki herkesi
uyarmalıyız” dedi.
-“YILLIK EKMEK İSRAFI 300 TANE 40 DERSLİKLİ LİSE YAPIMINA
BEDEL”
Günlük ekmek israfı
boyutlarının aşırı boyutlarda olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar
Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “En kutsal sayılan, küçükken bile yere düşürünce 3 kere öptüğümüz
ekmek, eskilerimizin her bir kırıntısını dahi değerlendirdiği ekmeğin israf
boyutu maalesef günümüzde çok büyüt boyutlara ulaştı. Günde 7 milyon adete çok
yakın miktarda ekmek israf ediliyor. Bu da 1,25 liralık bir adet ekmekten
kabaca hesap yapılırsa yılda yalnızca 3 milyarı aşkın bir bedelin çöpe gitmesi
ile birlikte israf ediliyor. Oysaki kültürümüz, dinimiz, ekonomimiz asla israfa
yer bırakmaz. Ekmek parası için çalışılır. Ekmek kutsaldır. İsrafın ulaştığı bu
boyutlar ile yılda 300 adet 40 derslikli bir lise yaptırılabilir” diye
konuştu.
-“PANDEMİ DÖNEMDE EVDE EKMEK YAPIMI DA ARTTI”
Evde ekmek
yapımlarının artmasına rağmen israfın aynı kaldığını hatırlatan Palandöken, “Mart ayında Google’da evde ekmek yapımı
cümlesinin aratılma sayısı bir önce aya göre 100 kat arttı ve evde ekmek yapımı
tarifleri videoları 3 milyondan fazla izlendi. Un, maya, kabartma tozu gibi
ürünlerin satışında patlama yaşanırken, ekmek satışları yüzde 20’nin üzerinde
azaldı. Fakat israfın boyutları değişmedi. Evde de yapsak, fırından da alsak,
ekmek israfı devam ediyor. Bakanlığın ve çeşitli kurumların yaptığı israfı
önlemeye yönelik kampanyalar reklam amaçlı yapılmıyor. Daha duyarlı ve bilinçli
olarak hareket etmeliyiz ve hem cebimizi hem ekonomimizi düşünerek
yiyebileceğimiz kadar ekmek almalıyız. Kalan ekmeği köfte, tatlı gibi birçok
yerde kullanarak değerlendirmeliyiz” şeklinde söyledi.