Palandöken: “Yeni Çek Kanunu Tasarısı Sorunları Çözmez”
TBMM İhtisas Komisyonlarında görüşülmekte olan Çek Kanun Tasarısın sorunları çözmekten uzak olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Karşılıksız çeke hapis cezası değil, para cezası uygulanmalı. Sorunun çözümü için bankalara sorumluluk mutlaka yüklenmelidir” dedi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu Kanun tasarısı da maalesef, Çek Kanunu uygulamalarından kaynaklanan sorunları ve çek mağdurlarının bugün yaşadıkları dramları çözümleyecek içerikte değildir” diye konuştu.
Karşılıksız çek keşide eden yurttaşlarımızın yıllarca cezaevinde kalması sonucunu doğuran bugünkü uygulamanın yanlış olduğuna defalarca değindiklerini ifade eden Palandöken, çeki karşılıksız çıkan kişinin hapse atılmasının sorunların çözümünü azaltmadığını aksine daha da arttırdığını söyledi.
Hapishaneye atılan bir insanın, ticari yaşamını ve ailesinin sosyal sorunlarını cezaevinden çözümlemesinin mümkün bulunmadığını anlatan Bendevi Palandöken, “Çek Kanunundaki bu yanlış düzenleme zaman kaybedilmeden biran evvel düzeltilmelidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi İhtisas Komisyonlarında görüşülmekte olan Çek Kanunu Tasarısında hapis cezası yerine adli para cezası getirilmesi, sorunun çözümüne kısmen katkı yapmakla beraber nihai çözümde yine de yetersiz kalacaktır” şeklinde konuştu.
Burada nihai çözümün, çek bedelinin ödenmesinde bankaların sorumluluklarının arttırılmasından geçtiğini anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çek bedelinin yüzde 75’inin bankaların ödeme garantisi altına alınması suretiyle çekin güvenirliği sağlanmalıdır. Bu öneriyi yıllardır tekrarlamamıza rağmen Bankalar, sorumluluklarını arttırmaya yanaşmamakta, sorumluluğu çek düzenleyicilerin üzerine atarak gerçek çözümü engellemektedirler. Çek, Ticaret Kanunumuza göre senet değil ödeme aracıdır. Çek’in piyasalarda nakit gibi işlem görmesi ticari yaşam bakımından çok önemlidir. Bankaların, ekonomik sorunların çözümünde artık ellerini taşın altına koymaları gerekmektedir. Bir ödeme aracı olarak çekin ticari piyasalarda tekrar itibarının sağlanması, bankaların sorumluluklarının arttırılmasından geçer” dedi.